Wat heeft uw hond te vertellen?

Veel mensen praten tegen honden alsof het mensen zijn. Dit lijkt misschien gek, maar er kan zeker op een bepaalde manier gecommuniceerd worden met honden. Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten, waardoor u beter begrijpt wat uw hond te zeggen heeft en op welke signalen u het beste letten kunt.

Taalgebruik

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat honden onze taal niet zo horen als mensen dat doen. Honden blijken alleen naar tonen te luisteren. Als u ‘zit’ zegt, hoort een hond waarschijnlijk enkel ‘í’ en ‘poot’ klinkt voor uw hond als ‘óó’. Naast het taalgebruik is ook de lichaamstaal belangrijk bij de communicatie naar uw hond toe.

Blaffen of grommen

Honden kunnen naar mensen toe communiceren door te blaffen of juist te grommen. Blaffen is door de hond hond-communicerenspeciaal ontwikkeld om met de mens te communiceren, want honden blaffen niet. Voor iedere situatie heeft uw hond een andere manier van blaffen. Bijvoorbeeld als hij vrolijk is of juist om te waarschuwen als er iemand bij u thuis inbreekt.

Staart

De hond kan ook veel duidelijk maken met zijn staart. Een bekend signaal is natuurlijk kwispelen. Breeduit kwispelen is een vriendelijk gebaar en geeft aan dat de hond vrolijk is en graag vrienden wil zijn en spelen. Een staart tussen de poten betekent juist dat de hond angstig is. Opgezette haren op de staart is een teken van dreiging. De staart omhoog en over de rug krullend is een teken van dominantie.